SunTime - Anytime


A tartalomhoz

A nap energiája

Hogy muködik?

Magyarország természeti adottságai rendkívül kedvezőek, hiszen a napsütéses órák száma 1900-2200 óra évente (ami 30-40 százalékkal több, mint például Németországban) a jelenlegi napenergia-felhasználás a megújuló energia-felhasználás 1 százalékát sem éri el. Az előnyös helyzet kihasználását természetesen a gazdasági, szabályozási és finanszírozási környezet és a magasabb környezet-és energiatudatosság is befolyásolja.
Mert mik is a tények?
A hazai napkollektor
felüet egyenlőre mindössze kb. 100 000 m2-t tesz ki. Mindenesetre bíztató, hogy erősen terjednek a napkollektorok a lakossági szektorban.
Ugyanakkor az önkormányzatok és intézmények egyen
őre viszonylag alacsony keresletet támasztanak, melyen alapvetően az uniós finanszírozási leheteőségek fognak jelentősen változtatni.
Hazánkban kb. 300-400 kWp
(csúcsteljesítmény) a napelemek beépített kapacitása. Ez elenyésző a németországi 3,8 millió kWp-hez képest, de messze elmarad a csehországi 3900 kWp mögött is.


A megújuló energiaforrások általában közvetlenül vagy közvetett módon a napból származnak. Közvetlen módon a napenergiát alapvetően három területen hasznosíthatjuk: a napkollektorokat a fűtés és használati melegvíz készítés területén, napelemeket elektromos áram előállításához, valamint az építészetben (ún. passzív napenergia-hasznosítás).
Közvetett módon a napenergiából származik a szél- és a vízenergia, valamint a biomassza is.
Napkollektorral h
őenergiát állíthatunk elő, ezért az elsősorban meleg víz készítésére, épületek kiegészítő fűtésére vagy medencék vizének fűtésére használható.
Használatban leggyakrabban az ún. síkkollektorral találkozunk, amely a nevét sík elnyelő felületről kapta. Általában 2 nm körüli felülettel, 1x2 m-es méretben készül. A másik gyakori fajta a vákuumcsöves napkollektor, amely nevét a jól kirajzolódó csövekről, illetve a benne lévő vákuumról kapta.
Családi házak melegvíz-ellátásához a lakók számától és
vízfogyasztási szokásaitól függően 4-8 nm napkollektor felületre van szükség, valamint egy 200-500 literes melegvíztárolóra.
Épületfűtésre lényegesen rosszabb hatékonysággal használható a napkollektor, elsősorban a padló- illetve falfűtéses rendszerek esetén alkalmazható jó hatékonysággal, különösen ha az épület hőszigetelése is megfelelő, vagy korszerűsíthető.
Egy négyzetméter napkollektorral évi 500-600 kWh energia állítható elő, ami azt jelenti, hogy mai árakon számolva - tehát az árnövekedést nem kalkulálva is -a pénzügyi megtérülés a kiváltott energiahordozó fajtájától függően tehát 4-10 év.
A támogatott finanszírozási formák - kedvezményes korszerűsítési hitel, pályázati források, lakástakarékpénztári megtakarítás - javítják a megtérülési rátát, továbbá számolni kell azzal, hogy egy napkollektoros rendszer az élettartama alatt jóval több költséget fog megtakarítani, mint amennyibe került, és közben jelentősen hozzájárul egy tisztább, élhetőbb környezethez.
Az ár mellett
kiemelten fontos a termék minősége.
Az általunk fogalmazott TiSun termékek garantálják a megfelelő minőséget, a termelékenységet és a megbízható működést.
Szintén a Nap energiáját hasznosítják a napelemek, amelyek a Nap elektromágneses sugárzásának felhasználásával elektromos kémiai folyamat révén egyenáramot termelnek. Ezt az egyenáramot egy ún. inverter alakítja át 230V-os szinuszos váltakozófeszültséggé, a normál háztartási fogyasztók ellátására.Megújuló energia | Hogy muködik? | Napelemes rendszerek | Rendszer összetevok | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe