SunTime - Anytime


A tartalomhoz

Napelemek

Rendszer összetevok

A napelemek

A technológiájuk alapján elkülöníthetünk két nagy csoportot: a kristályos és a vékonyfilmes modulokat. Létezik egy harmadik típus, a hibrid napelemeké, mely az előző két technológia ötvözete.


Kristályos napelemek

A kristályos napelemeket már több mint 50 éve (1954 óta) gyártják. A gyártás során nagy tisztaságú szilíciumcellákat kötnek sorba, melyeket egy műanyag hátlap és egy nagy szilárdságú edzett, biztonsági üveglap (szolárüveg) közé laminálnak vízmentesen, s valamilyen fém (általában alumínium) keretbe foglalnak. A keret - amellett, hogy védelmet ad a modulnak - jelentősen egyszerűbbé teszi a modulok rögzítését. A modulok hátuljára kerül a csatlakozódoboz, két szolárkábelkivezetéssel és a szolárcsatlakozókkal.
A
mono-, mind a polikristályos modulok szilíciumcellákat tartalmaznak. A szilíciumot blokkokba öntik, a tömböket vékonyan felszeletelik, ezek a szeletek lesznek a napcellák. A különbség abban van, hogy ezeket a tömböket hogyan állítják elő. Monokristálynak nevezzük, mikor a szilícium egy elektromos térben kihúzva egyetlen henger alakú tömbbé dermed. Polikristály pedig akkor keletkezik, mikor a szilícium négyzet alakú formákba öntve több kristályban dermed meg.
Ezekből a tömbökből “szeletelik” utána azokat a cellákat, melyek a modulokra kerülnek. Amit tehát az egyes modulok celláiként látunk, nem más, mint a gyártás során keletkezett szilícium tömbök szeletei: vagy négyzet alakúak (polikristály) vagy nyolcszög formájúak (a hengerből legkevesebb veszteséggel kialakítva - monokristály) gyakorlati alkalmazásban nincs nagy különség a kétfajta modul között. Magyarországon, s a hasonló fekvésű területeken kb. ugyanakkora a teljesítményük. Általában elmondható, hogy a melegebb éghajlati viszonyok között a monokristályos, hidegebb éghajlati körülmények esetén pedig a polikristályos modulok teljesítménye egy kicsit nagyobb.


Vékonyfilmes napelemek

A kristályos modulokkal szemben ennél a napelem fajtánál nem tömbösített szilícium az alapanyag, hanem a félvezető réteget (általában itt is szilícium) speciális eljárással közvetlenül a hordozófelületre viszik fel. Így a félvezető réteg a hordozó felületen egy vékony filmet képez (innen az elnevezés). A felületükön látható csíkok utólagos bevágások, melynek technológiai oka van.
Ezzel a fajta napelemmel már biztosan mindenki találkozott, hiszen a napelemes órákban, számológépekben ilyenek m
űködnek. A vékonyfilmes napelemek hatásfoka a leggyengébb, előállításuk viszont kevésbé költséges, ezért viszonylag széles körben elterjedtek. Napjainkra azonban a kristályos napelemek árának csökkenésével egyre inkább visszaszorulnak. A kristályos modulokkal összehasonlítva elmondhatjuk, hogy akár árnyékban vagy szórt fényben is jó teljesítményt nyújtanak, valamint vannak keret nélküli változataik, melyek fantáziadús szerelhet?séget tesznek lehetővé. A mindennapi használatban a 2 rétegű változat az elterjedtebb, bár mind a félvezető réteg anyaga, mind a gyártási technológia alapján ezen a fajtán belül több csoportot is megkülönböztetünk.amorf napelemek a modulok új generációját képviselik, ugyanakkor nagyon megbízhatóak. Elterjedésének gátja a gyengébb hatásfok. Durva becsléssel azt lehet állítani, hogy a vékonyfilmes napelemek fele olyan hatékonyak, mint a kristályosak. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak az elektromos energiának a megtermeléséhez valamivel kevesebb, mint dupla akkora felületre van szükség, mint a kristályos fajtákból. Bizonyos esetekben azonban javasolt alkalmazásuk: jobban hasznosítják a szórt fényt, ill. a h?mérsékleti együtthatójuk is jobb, mint a kristályos változatoké (jobban bírják a meleget).


Hibrid monokristályos napelemek

A napelemeknek ez a fajtája a pillanatnyilag ismert leghatékonyabb. Különlegessége a felépítésében rejlik. Egy monokristályos és egy vékonyfilmes rétegből áll, így mindkét technológia előnyeit ötvözi. A legjobb, kb. 20 %-os hatásfokkal hasznosítja a napsugárzást, uyanis a technolóiág ötvözése révén mind a direkt, mind a szórt fényt képes hasznosítani, midezt kis helyigénnyel.
H
átrány, hogy a többi változathoz mérten viszonylág drága technológia.

Épületbe integrált napelemek

Az épületbe integrált napelemek esetén a cellák valamilyen épületburkololó anyag felszínére kerülnek pl. tetőcserepekre, zsindelyekre, üvegfalakra. Üveg helyetti beépítésük kiváló árnyékoló ill. dekorációs megoldást nyújt. Vannak komplett tetőfedést nyújtó megoldások és olyan előre gyártott installációk, mikor pl. kocsibeállók (ld. ábránkat) úgy készülnek, hogy a tetőszerkezetük már tartalmazza a napelemeket, s a szerkezet része a megfelelő inverter is.
Ezek némelyike már racionális áron elérhető, többségük azonban még nem nyújt kedvező megtérülést.
Az
épületbe integrált napelemek jellemzői:

  • üveg-üveg laminált napelemek
  • tetőbe, homlokzatba integrálható
  • átlátszó vagy részben átlátszó megoldások
  • árnyékolás-technikai alkalmazás
  • egyedi méretben, színben, teljesítményben rendelhető
\\psf\Home\Dokumentumok\GGS\HumanHome\Szalontai katalógus anyagok\Links\privat_park_sol_420x244.jpg
Error File Open Error

"Napraforgó" rendszerek - A napkövető napelemes rendszerek

A leghatékonyabban működő rendszerek az ún. “napraforgó” vagy napkövető rendszerek, melyek - mint a nevük is mutatja - nem fixen pozícionált rendszerek, hanem a modulokat egy érzékelő segítségével úgy forgatjuk, hogy a nap minden szakában a legoptimálisabb beesési szöget tudjuk biztosítani a napsugarak számára. Az ilyen rendszerek alakítják át a legjobb hatásfokkal a napenergiát, elterjedésük gátja a magasabb ár, s a tény, hogy fizikai paramétereik miatt nem mindenhová telepíthetőek.Termék adatlapok
Megújuló energia | Hogy muködik? | Napelemes rendszerek | Rendszer összetevok | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe